U subotu sam pravila kolac po jos jednom receptu iz kuvara Najdzele Loson - cokoladni kolac. Na kraju recepta stoji da je za 10 osoba ili za jedno slomljeno srce. Bojim se da bi to slomljeno srce bilo posledica pojedene kolicine slatkog, ali dobro... :)
Neke mere sam malo promenila jer je bilo previse (butera npr).
Potrebni su sledeci sastojci:
Testo
- 560 grama brašna (tip 500 npr
- 180 grama + 1 kasika secera
- 80 grama smedjeg secera
- 60 grama kakaoa
- 2 kasicice praska za pecivo
- 1 kasicica sode bikarbone
- pola kasicice soli
- 3 jaja
- jedna kisela pavlaka od 180 grama
- 1 kasika vanila ekstrakta
- 180 grama butera rastopljenog pa ohladjenog
- 120 grama biljnog ulja (moze suncokretovo)
- 320 ml hladne vode
Fil
- 180 grama crne cokolade
- 200 grama butera razmeksanog lupanjem
- secer u prahu (ja kazem po zelji, ona nije precizna)
- 1 kasika ekstrakta vanile
Potrebna su vam i dva pleha jer se posle te dve mase spajaju u jedan kolac (ja sam kasno shvatila pa sam jedan kolac sekla na dva dela :)). Da, kupite i kolacarski papir.
Dok rernu zagrevate na 170 stepeni, testo se sprema u tri suda:
Prvi: smesaju se brasno, seceri, kakao, soda bikarbona, prasak za pecivo i so.
Druga: ulupaju se dobro jaja, pavlaka i vanila.
Treca: prvo izmesati biljno ulje i buter (rastopljen pa malo prohladjen), zatim se doda voda i ponovo izmesa mikserom. Onda dodate ono iz prvog suda i izmesate. Na sve to se zatim ubaci ono iz drugog suda i dooooobro izmesa.
Kad je testo pripremljeno, sipa se u plehove (koje ste prethodno nauljili i oblozili kolacarskim papirom) i stavi da se pece 45-50 minuta.
Fil:
Kada se testo ispeklo i ohladilo, premaze se filom koji je napravljen ovako:
rastopi se cokolada i kad se malo ohladi pomesa se sa ulupanim buterom, secerom u prahu i vanilom.
Kada ste premazali jedno testo, onda ga poklopite drugim i sve zajedno premazete ostatkom fila.
Zezali su me dok sam pravila, ali su za jedno popodne pojeli vise od pola kolaca, koji pritom ima dobru gramazu (samo saberite koliko ukupno ima svega) :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment