Wednesday, March 10, 2010

Morski plodovi na buzaru

Posle nekoliko dana guzve, stigla sam veceras ponovo do kuhinje. I danas sam zelela nesto brzo a ukusno. Pre par dana kupila sam morske plodove, pa su oni delovali kao savrseno resenje.

Setila sam se (polovicno) recepta mamine tetke kod koje sam provela nekoliko dana u Risnu 2005 godine. Na ulju treba proprziti blago beli luk a zatim dodati morske plodove i poklopiti na nekoliko minuta. Posle 4-5 minuta dodati belo vino i ponovo poklopiti na jos 5-7 minuta. Zatim dodati razne zacine. Secam se da je pominjala majoran, bosiljak, origano... bilo ih je jos ali ih je prekrila vremenska distanca... :)

Ipak, ovde je bila rec o svezim morskim plodovima (dagnjama konkretno ili musljama).
Ja sam ispred sebe, medjutim, imala zamrznute. Palo mi je na pamet da ih prvo obarim na resetki tek toliko da se otope malo. Za to vreme sam proprzila luk i onda otkravljene morske plodove ubacila u tiganj, dodajuci im bosiljak, origano i biber (nazalost nisam imala i majoran) .
Przila sam ih 5 minuta uz mesanje, a zatim dodala vino i ostavila poklopljeno jos 7 minuta.

Sa strane sam pripremala pirninac, koji je upravo zagoreo dok sam ovo pisala. Sad sam stavila novi.

Plan je da pirinac prelijem plodovima i sosom od vina. I naravno posluzim uz casu belog vina. :)

No comments:

Post a Comment