Saturday, March 6, 2010

Palacinke

U petak sam pravila pauzu od svega - vratila sam se sa posla, pojela ostatak kuvanog od proslih dana, ostatak cokoladnog oblaka za desert i legla da gledam Fox Life... prijalo je... i onda spavanjac. Jutros je divno suncano jutro pa sam odlucila da ni danas ne kuvam (ostalo jos malo piletine u pomorandzi i medu) nego da obidjem malo grad - Francuski kulturni centar (uzela dva filma), kafe Stepenice (espreso, predivan pogled na reku, novine i prospekti o kulturnim desavanjima u gradu. ima ih dosta) i Mamut na kraju (kupih 2 cd-a gosn Zilber Bekoa (Gilbert Becaud))...

Medjutim, da ne ispadne da sam se ulenjila, resila sam da se uhvatim u kostac sa davnasnjom morom - pecenjem palacinki. Buduci da je to dupla lekcija - prvo kako zamesiti testo a zatim kako ga ispeci - resila sam da ucim samo jednu polovinu - pecenje. Dakle, kupila sam C marketovu smesu za palacinke, umutila kako kazu (ali i dodala malo arome ruma) i krenula da pecem. Prva palacinka - u djubre, druga - u djubre, treca - u djubre (zapravo nisu ni bile palacinke nego rezanci na kraju).

Ipak, uspela sam da napravim na kraju 3 cele (ali vrlo debele) palacinke, 2 polucele (iscepale su se kad sam ih prevrtala) i 2 vrlo cudnog oblika. Zakljucak - tiganj mora da bude baaas vruc (sa vrlo malo ulja, takoreci samo podmazan) kada u njega sipate kutlacu testa i onda brzo naginjete tiganj tamo vamo da se izjednaci nivo testa. e onda pustite da skoro zagori jer se onda sama odlepi. e prevrtanje je najteze - uvek se prelomi palacinka... tu ne mogu da dam savet dok ne napravim bar jos par tura.

No comments:

Post a Comment