
Prvi recept koji sam pokusala da napravim jeste iz knjige Najdzele Loson (Nigella Lawson) - "Nigela's Bites". Dok ovo pisem, kolac koji pravim, a koji se zove Cokoladni oblak, pece se u rerni. Zapravo najverovatnije gori... idem da virnem...
... da zagoreo je malo... ostavila sam ga duze da bi pukao na vrhu kako je rekla Najdzela, ali umesto da pukne on je narastao... i smrdi malo na jaja... videcemo kakvog ce biti ukusa kad se proba.
Dakle, cokoladni oblak zahteva sledece sastojke (koje nije tesko nabaviti, pa sam ga zato i izabrala. Doduse, planirala sam 3 dana sastojke):
Za testo:
- 270 g tamne cokolade za kuvanje (najbolje da ima preko 70% kakaoa, mada ja nisam ispunila taj zahtev)
- 120 g putera razmeksanog (Najdzela u originalu stavlja meru 1/2 solje putera, ali ja prezirem te odokativne mere u kuhinji - soli s' prsta i tako to - pa sam sve prevela u grame)
- 130 g secera (otprilike - moja mera, a moze i malo vise ako neko voli sladje)
- 2 kasike Koantroa (francuski liker Cointreau, mada sam ja umesto toga stavila iscedjen sok od pola manje pomorandze) po zelji
- 6 jaja - 2 cela i 4 razdvojena (posebno zumanca i belanca u dve posude odvojiti)
- narendana kora jedne pomorandze po izboru (ja kazem - obavezno, i ovako smrde jaja dovoljno)
- modla za pecenje precnika 22 cm
Za fil:
- 480 g slatke pavlake (pakovanje je od 500 g, pa sam ja stavila toliko)
- ekstrakt vanile - 1 kasicica kafena (to je otprilike pola one flasice Oetker-ovog ekstrakta, bar ja tako stavih...)
- 1 kasika Koantroa opet po zelji
- malo nezasladjenog kako praha cisto da se pospe na kraju po kolacu
Postupak:
Ukljucite rernu na 200 stepeni C da se greje. Za to vreme na pari (ili u mikrotalasnoj, ali ja vise volim paru jer je sporija pa ne morate da jurcate sa pripremom ostatka kao ludaci) istopite onu cokoladu. Dok se ona topi tako polako, vi ulupate (ja umutih mikserom, ali Najdzela kaze "ulupati") dva cela jaja zajedno sa jos 4 zumanca i 80 g secera. Zatim isto tako ulupajte u drugoj ciniji sneg od ona 4 belanca sto su ostala sa strane. Za to vreme se cokolada malo rastopila, pa u nju dodajte buter da se rastopi.
Zatim se u onu prvu smesu zumanaca i celih jaja ubaci Koantro (u mom slucaju sok od pomorandze), kora pomorandze i smesa cokolade i putera. To se sve izmesa da se lepo sjedini.
onda se onaj sneg od belanaca jos malo muti dok mu se doda ostatak pripremljenog secera (50 g otprilike, moze i malo vise). Ta pena treba da postane relativno cvrsta, ali ne previse (recimo da bude onako pena, ali da se krece vise kao tecnost nego kao pena. uostalom, igrajte se...)
Zatim se prva (cokoladna) mesavina, sjedini sa ovom drugom (belanca) mesavinom. Sve se to lepo izmesa da bude homogeno i sipa u modlu. Zatim modlu stavite u rernu i pecete otprilike 35 do 40 minuta kada bi trebalo da kolac pukne po sredini (meni se nije desilo, kao sto rekoh). Onda ga izvadite iz rerne.
Fil: umuti se slatka pavlaka (samo pazite da ne preterate pa da umesto slaga ne napravite puter) i doda se onaj vanilin ekstrakt i Koantro (1 kasika), mada sam ja opet stavila pomorandzin sok (nisam imala Koantro). Kad to sve umutite i kolac je izvadjen, vi premazete lagano sredinu kolaca (koja bi trebalo da je pukla) ovim filom.. i tako...
Moj kolac i dalje smrdi na jaja, a sta je sa filom videcu uskoro (ostavila sam ga malo u frizideru da se zgusne).... mozda je ipak trebalo da stavim Koantro...
No comments:
Post a Comment