Obicno ne kuvam kada izlazim (sem ukoliko je subota prepodne). Veceras ipak imam prilicno energije iako je ceo radni dan iza mene.
Obukla sam vec ono u cemu cu ici veceras i sisla u kuhinju da napravim nesto ukusno. To nesto ukusno je ispalo bolje nego vecina stvari koje sam do sada napravila u zivotu.
Imala sam svinjski kare koji sam kupila danas i praziluk koji sam donela kuci juce. Preletela sam pogledom kroz frizider da vidim sta jos imam na raspolaganju i sastojci su se sami uklopili - buter, crveno vino i senf.
Malim parcetom butera, nataknutim na viljusku, dobro sam omazala tiganj i stavila ga na ringlu na srednju vatru (srednja vatra mu dodje ono sto ne izaziva momentalno prskanje ulja i slicnog). Zatim sam komade svinjskog karea premazala pikantnim senfom sa obe strane i ubacila da se proprze na vec zagrejanom tiganju. Prvo sam minut-dva przila jednu stranu pa zatim drugu, sipajuci na onu proprzenu malo izmrvljenog ruzmarina. Kad sam ih proprzila sa obe strane (ukupno 5 minuta) i obe strane posula ruzmarinom, poklopila sam tiganj da bi se dinstali u svom soku.
Za to vreme u malu serpu sam stavila oko 3 decilitra vode, ubacila na 4 dela iseceni praziluk i stavila da se bari (kad provri treba da kljuca jos jedno 7 minuta).
Posle 7-8 minuta dinstanja, u kare sam dodala crveno vino "Medvedju krv" (ovo je stono poluslatko crveno vino, koje nije lose ni za pice). Sa strane sam napravila (po savetu moje drage prijateljice Jovane) 50 cl jakog caja od ruzmarina (ona je savetovala nanu ili majcinu dusicu, ali nisam imala ni jedno od ta dva). Posle jos jedno 5 minuta dinstanja karea u vinu, dodala sam i taj caj (sa sve ruzmarinom) i uz povremeno okretanje karea, dinstala ga jos 10 minuta (u nekom trenutku sam dodala i malo svezeg praziluka da bi upio te sokove).
Sto se praziluka tice, on se obaren ubaci u dresing za salatu (otprilike jednaka kolicina ulja i sirceta + 1 kasicica soli + 1 kasicia secera). I sluzi se kao salata.
Sve ovo sam na kraju smazala u slast uz casu crvene "Medvedje krvi". :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
zvuči uzbudljivo. zvuči njamasto.
ReplyDelete